Rules Quiz Answers

Answers

 

Rules, Etiquette and other terms.

 

1. What has to happen a) before a player can begin to sweep a stationary stone

Answer: The stationary stone must be set in motion R7 (b).

 

b) Before a player can sweep an opponent’s stone?

Answer:  The opponent’s stone must have reached the T-line at the playing end R7 (d).

 

2. What should happen if a team member plays two stones in succession in the same end and the mistake is not noticed until after the delivery of a subsequent stone?

Answer: The end should be replayed. R5 (k) (ii)

 

3. In what circumstances can a stone be measured, by other than visual means, before the last stone of the end has come to rest?

Answer: a) When it is to determine if a stone is, or is not in play. 

(b) Prior to the delivery of the second, third or fourth stone of an end to determine if a stone is in the Free Guard Zone. R2 (i)

 

4. Describe when a stone can be replayed from the hack. 

Answer:  When a delivery has not reached the T- line at the delivering end. R5 (f)

 

5. Burnt Stones. Does the opposition skip have a choice in what happens to a burnt stone, and if so what are his/her choices?

Answer: - Yes if stone has crossed the hogline at the playing end. Leave the stone in place or remove it and replace displaced stones. R8 (b) (i)

 

6. Who can sweep an opposition stone behind the tee-line?

Answer: - No player may ever sweep an opponent's stone except behind the tee-line at the playing end and may not start to sweep an opponent’s stone until it has reached the tee line at the playing end. R7 (d)

 

7. In a Royal Club match what is the rule if a team only has three players on the ice and ready to play at the allotted time for the match starting?

Answer: - A team must start a game in the first end with a full complement of four players. R3 (c) Any team not having its full complement shall be subject to R11 (k).

 

8. Where should the players of the non-delivering team stand when the opposition is delivering a stone?

Answer: - During the process of delivery the players take stationary positions along the side-lines between the courtesy lines where marked or otherwise between the hog lines. However:

• the skip and/or vice-skip may take stationary positions behind the back line at the playing end, but must not interfere with the choice of place of the skip or vice-skip of the delivering team,

• the player who is to deliver next may take a stationary position to the side of the sheet, behind the hacks, at the delivering end. R4

 

9. Who should be behind the head when the opposition is playing a stone?

Answer: - The skip and/or vice-skip may take stationary positions behind

the back line at the playing end, but must not interfere with the choice of place of the skip or vice-skip of the delivering team, R4

 

10. What is the rule when you are sweeping if your bunnet falls off your head and lands on your stone?

Answer: - (a) Between the tee line at the delivering end and the hog line at the playing end:

(i) If a moving stone is touched, or is caused to be touched, by the team to which it belongs, or by its equipment, the touched stone is removed from play immediately by that team.

(b) Inside the hog line at the playing end:

(i) If a moving stone is touched, or is caused to be touched, by the team to which it belongs, or by its equipment, all stones are allowed to come to rest, after which the non-offending team has the option to:

• remove the touched stone, and replace all stones that were displaced after the infraction to their original positions; or

• leave all stones where they came to rest; or

• place all stones where it reasonably considers the stones would have come to rest had the moving stone not been touched. R8

 

11. In what situation can you replay a shot if you stumble or fall when pushing off the hack?

Answer:  When a delivery has not reached the T- line at the delivering end. R5 (f)

 

12. What is the rule if a member of the opposition accidentally starts to clear the head of stones when there is still a stone to play?

Answer: - Ask to have the stones replaced.

 

 

13. What should happen if a moving stone touches or crosses the dividing line with an adjacent rink?

Answer: - A moving stone that touches or crosses a dividing line will be allowed to continue in its progress until it comes to rest providing that it has not made contact or is likely to make contact with any object in the adjoining sheet. After coming to rest a stone must lie completely inside the dividing line or it is removed from play. R2 (h)

 

14. What should you do at the start and end of a game?

Answer: - Shake hands with your opponents.

 

15. When should you not cross the ice sheet?

Answer: - When someone is on the hack preparing their shot.

 

16. When should you stop and remain stationary?

Answer: - When someone is about to deliver a stone

 

17.  What should you shout if someone is in the road of sweepers? Answer: - “Ice”

 

18.  Who should agree the score of an end?

Answer: - the thirds

 

19. What should you not use during a game?

Answer: - your mobile phone which should be on silent

 

 

20. If the skip and the stone player are shouting different instructions, who do you listen to?

Answer: - The Skip

 

21. Work out the positions, lead, 3rd, 2nd and skip 

A--- Holds the kitty - Lead

B--- Scribe – 2nd

C--- Takes all the glory -Skip

D --- Alternative strategy opinion – 3rd

 

 

 

22. What are the different parts of the game called?

C- Ends

 

23. When a stone is touching the edge of the rings is it called

C - Biter

 

24. What should happen if by mistake one of the first three players only throws one stone?

Answer: - If any of the first three players only plays one stone, the said player must play the last stone of the end. R5 (i)

 

25. What happens if a delivered stone touches another stone just over the hogline but does not clear the hogline?

Answer: - A stone which touches another stone that is just over the hog line, but doesn't clear the hog line, remains in play. R2 (f)